Resepi Omelette Berinti Daging

0

Resepi Omelette Berinti Daging

Bahan-Bahan:

3 biji telur
3 sudu besar susu Full Cream
sedikit garam
keju parmesan/mozarella (optional)
minyak zaitun

Inti –

1/3 cawan daging kisar
1/2 biji kentang, diparut kasar
capsicum/lada benggala hijau, dihiris nipis
1/2 biji bawang, dihiris nipis
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali non stick dan tumis bawang besar sehingga layu. Masukkan daging kisar, lada hitam dan sedikit garam. Kacau sehingga daging masak dan kering airnya.

2. Masukkan capsicum hijau dan parutan kentang, kacau selama 2-3 minit. Angkat dan sejukkan.

3. Dalam kuali yang sama, panaskan 2 sudu kecil minyak zaitun dan tuang bancuhan telur tadi. Masak di atas api yang perlahan. Kacau dan balik-balikkan di tengah bahagian telur yang cair supaya masak sekata.

4. Kemudian taburkan dengan bahan filling tadi di setengah bahagian telur sahaja supaya proses melipat telur menjadi mudah.

5. Taburkan juga dengan cheese pilihan anda. Lipat telur dan masak setiap bahagian selama 1-2 minit. Angkat dan hidangkan.

omelette-inti-daging

About Author

Penafian: Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini. Sebahagian gambar, artikel atau pun video yang ada di dalam blog ini adalah berdasarkan pelbagai sumber media lain. Sekiranya maklumat yang terkandung dalam laman web ini merupakan hak milik individu atau organisasi tertentu, sila hubungi kami untuk tindakan selanjutnya.

Comments are closed.

Share This