Resepi Kuih Seri Muka Gula Merah

0

Resepi Kuih Seri Muka Gula Merah

Bahan-Bahan:

Bahan A (Lapisan Bawah) –

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
½ sudu teh garam

Bahan B (Lapisan Atas) –

2 ½ cawan santan pekat
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ cawan air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sudu teh garam

Cara Membuat:

Lapisan Bawah –

1. Basuh beras pulut dan rendamkan selama beberapa jam sebelum dimasak. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

2. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.

Lapisan Atas –

1. Masak gula merah dan gula putih bersama ½ cawan air sehingga gula larut. Kemudian tapiskan untuk membuang bendasing yang terdapat dalam gula merah.

2. Campurkan tepung gandum, tepung beras, telur dan garam dalam satu bekas. Gaul dan kemudian masukkan gula yang ditapis tadi bersama santan pekat. Kacau hingga semuanya sebati.

3. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.

4. Sejukkan dahulu  dan kemudian baru dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

Kuih-Seri-Muka-Gula-Merah

Sumber: Sajian Hati

About Author

Penafian: Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini. Sebahagian gambar, artikel atau pun video yang ada di dalam blog ini adalah berdasarkan pelbagai sumber media lain. Sekiranya maklumat yang terkandung dalam laman web ini merupakan hak milik individu atau organisasi tertentu, sila hubungi kami untuk tindakan selanjutnya.

Comments are closed.