Resepi Haemul Pajeon (Pancake Seafood Korea)

0

Cara Buat Resepi Haemul Pajeon, Pancake Seafood ala Korea Yang Mudah Tapi Sedap

Bahan-Bahan:

Bahan Topping –

1 cekak daun bawang (buang akar & hujung kerat 2)
1 ekor sotong (potong petak2)
10 ekor udang putih saiz besar (buang kulit)
1 biji cili besar (potong panjang2)
1 biji telur

Bahan Pancake –

1 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air
Minyak masak

Cara Memasak:

1. Bancuh adunan pancake (agak-agak macam nak buat ketayap).

2. Guna kuali leper ye seeloknya yang non stick. Panas kan minyak.

3. Masukkan daun bawang yang dah dicuci dan dikerat 2 tadi. Biar sekejap dan perlahankan api dapur.

4. Tuangkan 3/4 adunan pan cake dan ratakan.

5. Susun sotong, udang dan cili ikut cara yang korang suka.

6. Tuang baki adunan pancake yang 1/4 tadi. Biar pancake masak perlahan-lahan.

7. Bila permukaan pancake dah agak masak, pecahkan telur dalam mangkuk dan godak sikit ye. Pastu ratakan atas permukaan pancake tadi.

8. Tunggu jap sampai telur tu masak. Bila telur dah agak-agak masak terbalikkan (guna 2 sudip kalau nak senang).

9. Biar dalam beberapa minit sampai permukaan yang satu lagi tu garing sikit boleh la angkat dan hidangkan.

Tip: adunan pancake tu kalau nak senang guna tepung tempura je. Nisbah bancuhan 1:1 (1 cawan tepung + 1 cawan air)

Resepi oleh: Najea Mamor – Group Masak Apa Hari Ni

Lagi Resepi Menarik:

About Author

Penafian:

Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini. Sebahagian gambar, artikel atau pun video yang ada di dalam blog ini adalah berdasarkan pelbagai sumber media lain. Sekiranya maklumat yang terkandung dalam laman web ini merupakan hak milik individu atau organisasi tertentu, sila hubungi kami untuk tindakan selanjutnya.

Comments are closed.