Resepi Ayam Percik ala Kelantan

0

Resepi Ayam Percik ala Kelantan

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam – dipotong 4 bahagian

Bahan Perap –

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
garam secukup rasa

Bahan Kuah –

10 ulas bawang merah
3 – 6 tangkai cili kering
2 pek santan pekat
1 batang serai
1 inci halia
garam secukupnya
gula secukupnya
1/4 keping asam keping – letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara Memasak:

1. Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit. Selepas itu bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

2. Sementara ayam dibakar, siapkan kuah dengan cara kisar semua bahan kuah tadi. Kemudian masak bahan tadi dengan api yang perlahan. Bila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

3. Bila ayam sudah nampak garing, lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika. Ini supaya bahan kuah meresap ke dalam daging ayam. Terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.

4. Akhir sekali, bila ayam sudah nampak garing dan masak bolehlah diangkat. Hidangkan dengan menambah sedikit kuah di atas ayam tadi.

Resepi Ayam Percik ala Kelantan

About Author

Penafian: Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini. Sebahagian gambar, artikel atau pun video yang ada di dalam blog ini adalah berdasarkan pelbagai sumber media lain. Sekiranya maklumat yang terkandung dalam laman web ini merupakan hak milik individu atau organisasi tertentu, sila hubungi kami untuk tindakan selanjutnya.

Comments are closed.

Share This